Een duurzame overkapping bouwen zonder budget

Voor ons compost project hadden we een overkapping nodig. Maar hoe doe je dat zonder budget? Via het grofvuil!

Tijdens de voorbereidingen van het Afval naar Oogst compost project bleek dat we een overkapping nodig hadden om onze compost trommels te beschermen tegen de regen.

Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van handige klussers die je uitleggen hoe je in een middag een stevig afdak, pergola, carport of ander soort overkappingen neerzet. Een aantal dikke balken van douglas hout, stijlvolle dakbedekking platen en een emmer met impregnatie middel en je bent klaar.

10 bij 1.5 meter aan overkapping op de plek waar de compost trommels moeten komen

Met de 10 bij 1.5 meter die wij nodig hadden kwamen we al snel ver boven de €1500 euro uit in materiaalkosten. Dit was eind 2021 en de materiaalprijzen waren door de corona crisis heel hoog. Klein probleem voor ons, er was maar €150 van ons budget over..

Naast het budget speelt duurzaamheid uiteraard ook mee. Broeii is een recycle lab, dus als het even kan gebruiken we het liefst 2e hands materiaal. Er is een groeiend aanbod van gebruikte bouwmaterialen, bedrijven als gebruiktebouwmaterialen.com hebben steeds meer aanbod. Helaas waren op het moment van de bouw de voorraden laag en de prijzen voor ons ook nog te hoog.

We hadden hout nodig, veel hout!

In Amsterdam West zijn veel problemen met afval en grofvuil. Door een toename van huisvuil tijdens de corona crisis, veel ziekte en personeelstekorten bij de afvaldienst en de vele verbouwingen is er veel vuilnis, zowel in als buiten de vuilnis containers. Hoewel dat voor de bewoners niet prettig is brengt het wel kansen voor ons met zich mee.

Niet al ons afval is echt afval, veel is nog gewoon heel goed bruikbaar. Dat hebben veel mensen al door, op Facebook zijn er bijvoorbeeld diverse groepen die zich hiermee bezig houden. Hier plaatsen mensen fotos en de locatie van meubilair, boeken, plantenpotten, kunst en… bouwmateriaal.

Handig als je een balk nodig hebt, maar kunnen we er ook een hele overkapping mee maken? Met hulp van Martine Zwijnenberg en anderen op Facebook gingen we het proberen.

Al snel kwamen de eerste berichten met foto en locatie binnen. Iedere keer fietste ik na een berichtje snel naar de plek waar het materiaal lag en nam het mee naar Broeii. Soms een half verrotte balk, maar heel vaak waren het mooie dikke, lange balken van goede kwaliteit. Sommigen waren gebruikt, maar veel waren helemaal nieuw!

Terwijl de verzameling met hout groeide kwam de eerste uitdaging naar voren: niet al het hout had dezelfde maten. De verschillende diktes, breedtes en lengtes waren totaal anders dan de maten van de overkapping die we hadden ontworpen.

Daarom besloten we wat langer door te gaan met verzamelen; in ongeveer 2 maanden verzamelden we een goede selectie van balken met ongeveer dezelfde afmetingen.

Hiermee konden we aan de slag en na een middag zagen hadden we de balken in de maten die we nodig hadden. Voor de bescherming van het hout kozen we natuurverf van Moose Färg. Deze verf bestaat uit natuurlijke, zo veel mogelijk vernieuwbare grondstoffen, zoals lijnolie, tarwe en roggemeel en natuurlijke pigmenten. Bovendien werkt het uitstekend op ruw onbehandeld hout voor buiten.

Samen met een aantal vrijwilligers groeven we daarna de staanders in de grond, plaatsten het geraamte van de overkapping en bevestigden daarna de dakplaten (gratis via Marktplaats!).

Uiteindelijk waren waren we ongeveer €200 kwijt aan ijzerwaren en verf. Het hout en cement (voor de betonnen paaltjes kwam allemaal bij het grofvuil uit Amsterdam West vandaan. De dakplaten konden we gratis ophalen via Marktplaats.

We kregen veel hulp van geweldige vrijwilligers. Heel veel dank aan Martine, de mensen van Waste of West en Gaia West op Facebook, de vrijwilligers bij Midwest en Starters4Communities.


Disclaimer: de eerste pot verf van Moose Färg kochten we zelf. Toen dat net niet genoeg bleek te zijn voor de hele overkapping kregen we de tweede pot verf gratis van de lieve mensen van moosefarg.nl. Dit artikel is daardoor semi-gesponsord. We kozen zelf voor deze verf en kregen de extra pot nadat we er om vroegen.